Petflakon újrahasznosítás otthon III.

Mire használhatom a műanyagpalackot? – merül fel a kérdés az óriási szelektív hulladékkupac láttán. A háztartásokban rengeteg üres, kidobásra váró műanyagpalack gyűlik össze a hétköznapok során. A helyes válasz, hogy amit csak lehet, szelektíven gyűjtünk az újrahasznosításhoz, azt pedig aztán felhasználjuk kreatív módokon is a lakás több pontján.

MIRE HASZNÁLHATOM A MŰANYAG PALACKOT?

A legkevesebb, amit tehetünk a környezetünk terhelésének csökkentésében az, hogy szelektív módon gyűjtjük a műanyag palackokat, ugyanis a kevés is számít. Ha pedig felszaporodott néhány darab, akkor el is kezdhetünk ötletelni, mire használhatjuk azokat.

Madáretető

A tél közeledtével lassan ideje kihelyezni a madáretetőket. Ezeket az etetőket könnyen el tudjuk készíteni otthon, ráadásul a műanyag palackokat is fel lehet használni erre a célra. A legkönnyebb megoldás az, hogy egymással szemben lyukakat vágunk a palackon – kettőt a palack aljától 10 cm-re, kettőt pedig ezek alá picivel. A két alsón aztán dugjunk át egy fakanalat, amire a madarak majd rá tudnak állni úgy, hogy a kicsi fejüket be tudják dugni a két magasabban lévő lyukon.

Mire használhatom a műanyag palackot? – Kreatív ötletek következnek
madáretető petflakonból

Virágültető

Ha egy kicsit egyedibb virágültetésre vágysz, akkor a műanyag palackokat erre a célra is újra lehet hasznosítani. Akár félbevágva, akár az oldalán egy lyukat vágva és valahová felerősítve, nagyon sok módszer van arra, hogy egy műanyag palackból kaspó váljon. A műanyag vágásakor figyeljünk, mert az élek könnyen elvághatják a kezünket.

Mire használhatom a műanyag palackot? – Kreatív ötletek következnek

Poloska csapda

Az ősz második felében nagyon is időszerű a poloskák inváziója miatt egy büdösbogarak ellen használható csapda készítése. Ehhez kell egy műanyag palack, ragasztó és egy fényforrás – mondjuk egy zseblámpa. Félbe kell vágni a palackot, majd a tetejét a kupakkal lefelé visszarakni, ez lesz a csapda bejárata. Össze kell ragasztani a két elemet, majd az egész alá helyezzük el a zseblámpát. A fény miatt a poloska be fog menni a kupak nyílásán, de kifelé már nem fogja megtalálni az utat, így csapdába esik. Ha többször szeretnénk ezt felhasználni, akkor a ragasztás kimaradhat, ezáltal könnyen szétszedhető lesz a csapda az ürítéshez.

Az eredeti cikk itt érhető el: https://www.otthonokesmegoldasok.hu/tipp-2/mire-hasznalhatom-a-muanyag-palackot/