PET flakon történet

Posted by on Sze 2, 2010 in Petflakon |

A PET flakon történeti áttekintése


A PET napjaink egyik legsikeresebb csomagoló anyaga, kémiai nevén: polietilén–tereftalát, amely az etilén glikol és terftalátsav reakciója során jön létre.
A PET hőre lágyuló műanyag, amely kristályos szerkezetű változatban is előállítható. A kristályos szerkezetű alapanyagot műszaki termékek és műszálak gyártásához, míg az amorf alapanyag a flakonfúváshoz alkalmas, amely víztiszta, fényes felületű, széndioxiddal szemben jó gázzáró tulajdonságú –ezért az élelmiszeriparban előnyösen alkalmazható.
A PET csomagolás gyökerei 1941-re nyúlnak vissza, mely anyagot a British Calico Printers nevű cég fejlesztett ki. A szabadalmi jogokat eladva a Du Pontnak és ICI – nak, akik számtalan cégnek adták tovább, majd 1968 -ban az USA-ban jelennek meg műszál és fóliagyártásban. Itt gyártották az első PET flakont is a Heinz ketchuphoz.
Az Európai gépgyártók viszont a 70-es években ezt a szabadalmat csak fröccsöntésre használhatták, de még a közös vállalatok is a fejlesztések mellett is 1978-ig túlnyomó részben PVC-t használtak fröccsöntéshez és flakonfúváshoz. Az első töltő aki PET flakonba töltötte termékét a Pepsi-Cola volt Hollandiában. 1979 körül Angliában és Hollandiában is megjelentek az első szénsavas italok PET flakonban.
Igazi nagy robbanás az 1980-as évek elején következett be Nyugat-Európában, mindenekelőtt az étolajiparban a PVC flakonokat szorította ki, majd francia ásványvízgyártók használtak PET flakonokat.
Híressé vált a PET flakon törhetetlensége, üveghez fogható átlátszósága, fénye, szín és formagazdagsága és nem utolsó sorban könnyűsége miatt. Ezen túlmenően a nyomásállósága, hiszen a szénsavas üdítőitalok palackon belüli nyomása elérheti 6 bar-t is, amit képes elviselni a makromolekulák sorbarendeződésének (kristályosodásának) köszönhetően, amely az alapanyag fröccsöntése és az előforma felfújása során alakul ki. Így a flakonok a magas nyomás ellenére sem deformálódnak vagy robbannak szét
A PET flakonok óriási diadalútjáról beszélhetünk, hiszen szinte minden iparágban jelen van. Évről- évre növekszik a felhasználása. Az élelmiszeripar mellett használja a vegyipar, -háztartási tisztítószerek, folyékony mosószerek, kozmetikai termékek csomagolására, valamint a gyógyszeripar bizonyos termékei is megtalálható PET-ben
1990-ben a Coca Cola megkezdte az újratölthető flakonok gyártását.
A kutatás-fejlesztés egyre inkább az olcsóbb és lehetőleg egy rétegű jó záróhatással rendelkező, az oxigénnel és szén-dioxiddal, aromákkal szemben ellenálló anyagok felé halad.
A PET térhódítása ellenére egyesek a PEN (polietilénnaftalát felé hajlanak- hőstabilitásánál fogva, amely a forrón tölthető termékeknél fontos. Ugyanakkor a PEN flakon még mindig drágább PET flakonhoz képest. Ebben az árversenyben vesznek részt a többrétegű flakonok is.
Napjainkban egyre inkább megnövekedett a PET iparág hatása környezetvédelemre, ugyanis a palackok gyártásához szükséges alapanyagok mennyisége lényegesen lecsökkent. Napjainkban egy 1,5 literes PET flakon elkészítéséhez e 32-36gr is elegendő.
Egy másik környezetvédelmi szempont az is hogy a PET anyag 100%-ban újrahasznosítható.
Részben a műszálipar hasznosítja az PET anyagforrást, részben pedig regranulálás útján újra előforma készítése és visszadolgozása flakonba. Manapság még mindig a műszálpiac a legnagyobb felhasználó.